
Comportamentul la volan
Știai că cea mai mare parte din accidentele rutiere sunt provocate de propriul nostru comportament la volan? Cauzele cele mai frecvente sunt nepurtarea centurii de siguranță și nerespectarea limitelor de viteză. Deși nu vrem să auzim că o mare parte din responsabilitate ne revine chiar nouă, realitatea din teren este alta – conform statisticilor Comisiei Europeane, 12 000 vieți ar putea fi salvate pe șoselele din întreaga Europă dacă ne-am revizui comportamentul.
Iată, detaliat, ce poți face tu astăzi pentru a contribui la drumuri mai sigure pentru toți participanții la trafic:
- Neatenţia la volan - Şoferii trebuie să fie în permanenţă atenţi la trafic - nu numai pentru siguranţa lor, ci şi pentru cea a pasagerilor lor şi a celorlalţi participanţi la trafic.
- Conducători auto profesionişti - Oboseala și viteza excesivă sunt principalele cauze ale accidentelor rutiere în care sunt implicate camioane, autocare sau mașini de serviciu. În țările industrializate, accidentele rutiere sunt cauza majoră a deceselor produse la locul de muncă.
- Formarea conducătorilor auto - Pentru anumite categorii, formarea conducătorilor auto prevede o serie de cursuri suplimentare. De exemplu, în UE, şoferii profesionişti trebuie să dispună de o formare specială. În plus, conducătorii auto care comit abateri de la codul rutier în mod repetat sunt nevoiţi să se înscrie în programe de reabilitare pentru a-şi ameliora comportamentul la volan.
- Aplicarea legii - Legislaţia rutieră trebuie aplicată nu numai pentru a sancţiona eventualele încălcări, ci şi pentru a încuraja un comportament responsabil la volan.
- Conducători auto - aptitudini fizice și psihice: Conducătorii auto din Europa trebuie să îndeplinească anumite standarde minime privind aptitudinile fizice și psihice necesare pentru obținerea permisului de conducere. Totuși, fiecare stat membru poate introduce cerințe mai stricte.
- Centura de siguranţă - Portul centurii de siguranţă este o modalitate eficientă de a evita rănirea gravă în caz de accident. Nu necesită o tehnologie specială şi este prevăzută în toate autovehiculele. Începând din 2006, în UE, portul centurii de siguranţă este obligatoriu în toate vehiculele.
- Viteza excesivă - Viteza excesivă este una din cele mai mari probleme în siguranţa rutieră, mărind cu mult riscul producerii unui accident - este cauza principală în aproximativ 30% din accidentele de circulaţie mortale.
Articol preluat de pe : https://ec.europa.eu/transport/road_safety/topics/behaviour_ro