Condusul pe timp de iarnă.

Condusul pe timp de iarnă implică o serie de provocări pentru orice deținător de autoturism. Condițiile meteo nu le putem controla, însă există totuși lucruri pe care le putem face din postura de șofer – de la pregătirea mașinii pentru sezonul rece (dotarea cu anvelope de iarnă, verificarea sistemelor mașinii) până la ajustarea propriului comportament la volan. Anumite autovehicule (cele cu tracțiune pe spate) sunt mai greu de condus în condiții nefavorabile de mediu, așadar recomandăm și mai multă prudență. Nu în ultimul rând, nu frâna brusc, fii atent mereu la autovehiculul din față și nu schimba brusc benzile.

Mai pe larg despre acest subiect în rândurile de mai jos:

Asigura-te ca msina ta este pregatita pentru iarna. Intretinerea preventiva este cheia. Verifica bareria de acumulatori, sistemul de climatizare, stergatoatoarele pentru parbriz si toate celelalte sisteme importante ale masinii, ele trebuie sa fie in stare buna de functionare. Intradevar aceasta intretinere preventiva este costisitoare, mai ales daca o faci la un service specializat, dar vei cheltuii si mai multi bani in cazul in care vei ramane in pana in timpul condusului, mai ales daca te afli pe un drum inzapezit.

Pune-ti anvelope speciale pentru iarna, acestea sunt obligatorii in situatia in care drumul este acoperit de zapada, gheata sau polei. Cauciucurile de iarna au o compozitie si o amprenta diferita fata de cauciucurile obisnuite, si din aceste motive au o aderenta sporita pe carosabilul umed si alunecos. In codintiile sezonului rece cauciucurile de iarna sunt mai elastice si mai moi, spre deosebire de cele normale. La aceste cauciucuri se pot adauga lanturi antiderapante pentru situatiile extreme.

Masinile cu tractiune pe spate sunt mai dificil de condus pe timp de iarna deoarece partea din spate a masinii este mai usoara, aftfel aderenta rotilor este scazuta. Pentru a imbunatatii aderenta si a evita derapajele necontrolate se recomanda purtarea in portbagaj a unor greutati, de exemplu poti folosi saci cu nisip pe care ii vei aseza deasupra axei rotilor din spate.

Fi atent intotdeauna la vehiculul din fata ta si partreaza o distanta considerabila fata de acesta. De regula aceasta distanta trebuie sa fie dubla fata de conditiile normale de condus. Daca pastrezi aceasta distanta vei putea opri autovehiculul la timp pentru a evita eventualele coliziuni sau derapaje.

Condu usor si cu prudenta. Nu conteaza cata experienta ai, atunci cand circuli cu masina pe suprafete cu gheata sau cu zapada, intotdeauna vor exista situatii neprevazute, de aceea trebuie sa conduci prudent. Anticipeaza virajele si opririle pe care le vei face pentru a le executa cat mai lin. Niciodata sa nu accelerezi brusc, mai ales in viraje, unde este recomandata decelerarea(reducerea vitezei prin eliberarea pedalei de acceleratie).

Daca vrei sa opresti masina apasa pedala de frana usor, franarea nu trebuie facuta brusc. Cand autovehiculul este dotat cu sistem de franare anti-blocare(abs), cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a opri masina rapid este sa apesi pedala de frana cu o presiune constanta. Sistemul ABS va mentine aderenta iar tu vei fi capabil sa controlezi masina in timpul franarii. In cazul in care in care autovehiculul nu este dotat cu sistem ABS iar la franare rotile se blocheaza, elibereaza pedala de frana si apoi o reapesi usor. Nu incercati sa virati cu autovehiculul al caror roti sunt blocate la franare sau sunt aproape sa se blocheze. Atunci cand aveti in fata un obstocol, pentru a evita coliziunea cu acesta, trebuie sa eliberezi frana, atat cat sa deblochezi rotile si sa ocolesti usor obstacolul fara a accelera.

 

articol preluat de pe : https://www.scoalarutiera.ro/blog/sfaturi-utile-pentru-soferi/cum-sa-conduci-pe-timp-de-iarna.html


Tipărire