Cum pregătim mașina pentru sezonul rece.

Suntem în plin sezon rece…iar, pentru că iarna nu doar că ne bate la ușă, ci și-a intrat deja în drepturi, nu uita să-ți pregătești temeinic mașina. Dacă nu ai făcut-o încă, iată câteva sfaturi utile – aplică o folie de plastic pe parbriz (împiedică înghețul pe timpul nopții și nu va mai trebui să îndepărtezi manual stratul de gheață în fiecare zi), cumpără o racletă și o perie de calitate, dar fă-ți și stocul de soluții speciale pentru dezghețare. De asemenea, verifică toate sistemele mașinii, evită pe cât posibil folosirea frânei de mână și condu prudent (cu cauciucuri de iarnă, bineînțeles).

Soluțiile, detaliate, le găsești mai jos:

Protejarea parbrizului – o modalitate simpla de a scapa de dezghetarea parbrizului in fiecare dimineata pe timpul iernii este acoperirea acestuia cu o folie de plastic, o patura sau chiar cu un carton pe timpul noptii. In acest fel precipitatiile nu mai ajung pe parbriz si nu mai ingheata pe acesta. Un alt avantaj oferit de acest truc este protejarea stergatoarelor care nu vor mai trebui curatate pentru a putea sterge bine.

Achizitionarea unei raclete si a unei perii pentru zapada – chiar daca parbrizul masinii este protejat, geamurile laterale si restul masinii vor fi afectate in cazul precipitatiilor. Racleta va fi folosita la indepartarea chiciurei sau a zapezii topite si inghetate pe geamuri pentru a se asigura vizibilitatea, iar peria la indepartarea zapezii cazute peste noapte pe masina.

Achizitionarea solutiilor speciale pentru dezghetare – acest tip se solutii sunt sub forma de spray si se gasesc in doua formule, atat pentru dezghetarea geamurilor, cat si pentru dezghetarea incuietorilor. Cea pentru dezghetarea geamurilor este foarte utila cand se doreste plecarea rapida din parcare, dar nu este absolut necesara, in schimb cea folosita la dezghetarea incuietorilor este foarte utila dupa o noapte geroasa in care au cazut precipitatii (atata timp cat nu este uitata in interiorul masinii).

Inlocuirea lichidului de racire a motorului si a celui de spalare a parbrizului cu unele rezistente la temperaturi mici – este indicata verificarea antigelului inainte de venirea iernii, iar in cazul in care acesta nu mai este in parametri optimi, se va inlocui cu unul nou. Pentru a se asigura conditii de vizibilitate buna, lichidul de spalare al parbrizului folosit pe timp de vara va fi inlocuit cu unul rezistent la inghet.

Verificarea sistemului de iluminare – acest lucru este important datorita folosirii luminilor mult mai des pe perioada iernii. In conditii de vizibilitate redusa, acesta va asigura observarea masinii proprii de catre ceilalti participanti la trafic. In plus, inlocuirea becurilor arse nu este tocmai placuta in conditii de ger.

Verificarea acumulatorului – o verificare a acumulatorului inainte de venirea iernii este recomandata pentru a nu avea surprize neplacute. In cazul in care nivelul lichidului electrolitic este scazut, acesta se va completa, iar in cazul in care nu mai are concentratia normala, acesta va fi inlocuit, astfel crescand puterea, dar si durata de functionare a bateriei.

Echiparea masinii cu anvelope de iarna – pe langa faptul ca acest lucru este obligatoriu, anvelopele de iarna asigura masinii o aderenta mai buna, dar si o distanta de franare mai mica in conditiile in care drumul este acoperit cu gheata, zapada sau polei, crescand gradul de siguranta.

Evitarea folosirii franei de mana – acest lucru este recomandat datorita efectului pe care il are gerul asupra umiditatii si a precipitatiilor care ajung pe tot exteriorul masinii. In cazul franei de mana, aceasta se poate bloca sau placutele ori sabotii de frana se pot lipi de discuri sau tamburi. Se recomanda virarea rotilor complet catre trotuar si lasarea masinii in treapta intai a cutiei de viteza.

Adaptarea stilului de condus la conditiile care se gasesc in trafic – reducerea vitezei de deplasare, evitarea franarilor si a schimbarilor bruste de directie sunt doar cateva din masurile ce trebuie luate odata cu venirea iernii pentru evitarea accidentelor rutiere.

Articol preluat de pe : https://www.odat.ro/cum-imi-pregatesc-masina-pentru-iarna/


Tipărire