Sfaturi pentru condusul pe timp de ploaie

Sfaturi pentru condusul pe timp de ploaie

Conform exchange.aaa.com, carosabilul ud contribuie la până la 1.2 milioane de coliziuni în trafic în fiecare an. Totuși, nu trebuie să lași o astfel de statistică să te sperie sau să te facă să renunți la următorul drum doar pentru că a plouat afară. Există o serie de precauții, dar și sfaturi pe care le poți urma pentru a conduce pe carosabil umed în siguranță.

#1 Asigură-te că vezi și ești văzut

Precipitațiile abundente scad vizibilitatea, atât pentru șoferi, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Investește în ștergătoare eficiente care nu lasă urme ci curăță ușor parbrizul pentru a menține un grad optim de vizibilitate, chiar și pe furtună. De asemenea, verifică și starea farurilor și a stopurilor.

#2 Asigură-te că ai aderență

Menținerea cauciucurilor în cea mai bună stare trebuie să fie o prioritate a oricărui conducător auto, mai ales pe timp de ploaie. Este importantă atât verificarea presiunii cauciucurilor, cât și a gradului de uzură – ambele sunt implicate direct în susținerea aderenței pe șosea. Același lucru se aplică și pentru cauciucurile de rezervă – ideal ar fi să ai aceste aspecte puse la punct înainte de drum. În acest fel, și dacă te prinde furtuna pe parcurs, vei fi pregătit.

#3 Redu viteza

Condu cu o mai mare prudență, redu viteza de mers și evită frânele sau curbele bruște pe asfalt. Frânatul brusc pe carosabil umed este foarte periculos și te va face să pierzi controlul mașinii. Dacă totuși te găsești în această situație neprevăzută iar mașina începe să derapeze, păstrează-ți calmul și continuă să direcționezi mașina spre sensul dorit. Ia piciorul de pe pedala de accelerație mai devreme decât în mod normal pentru a încetini. Viteza de reacție a autovehiculului este mult mai slabă în condiții vitrege de mediu, așadar încearcă pe cât posibil să fii prudent pentru a nu te supune riscurilor.

#4 Păstrează o distanță adecvată față de celelalte mașini

Fie că ești blocat în coloană sau înconjurat de doar câteva mașini pe sens, este bine să rămâi precaut și să păstrezi o distanță adecvată față de mașina din fața ta, dacă e posibil chiar o distanță puțin mai mare față de o zi obișnuită. Ține minte că îți va fi mult mai greu să frânezi pe carosabil umed.

#5 Evită bălțile adânci de pe marginea drumului

Condusul prin bălți adânci poate cauza așa-numita hidroplanare a mașinii (anvelopele se deplasează peste apă în loc de suprafața drumului). Ca să eviți acest fenomen, încearcă pe cât posibil să nu conduci prin bălți sau, dacă îți este la îndemână, să renunți la ruta respectivă, mai ales dacă știi că mijloacele de colectare nu fac față la volume mari de apă (situație comună în marile orașe).

Chiar dacă nu poți controla mereu starea vremii, poți controla modul în care reacționezi. Data viitoare când te prinde ploaia pe traseu, sperăm că îți vei aminti câteva dintre sfaturile noastre și le vei pune în aplicare.


Tipărire